Anjuran oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bersama Persatuan STEM Kebangsaan (NSA) dengan kerjasama STEM UNISEL, Universiti Selangor.

Inisiatif pertandingan ini adalah untuk mempromosikan STEM dan memperkasakan Bahasa Melayu di bawah anjuran NSA dan DBP dengan kerjasama @stemunisel Universiti Selangor.

Presiden NSA Prof Datuk Dr Noraini Idris berkata program itu bertujuan untuk mempromosikan bidang STEM dan memperkasakan bahasa kebangsaan di kalangan orang ramai.

“Dengan peningkatan teknologi yang pesat, terdapat keperluan untuk memberi kesedaran dan pemahaman di kalangan pelajar mengenai bahasa tempatan untuk istilah ilmiah.

“Selain itu, terdapat kekurangan acara STEM yang dijalankan dalam Bahasa Melayu. Oleh itu, program ini merupakan inisiatif hebat oleh NSA dan DBP kerana perkongsian sinergik ini membunuh dua burung dengan satu batu – (mempromosikan keduanya) STEM dan Bahasa Melayu, “katanya dalam satu kenyataan.

Dia mengatakan sains forensik dipilih sebagai tema acara ini kerana sifat bidang yang mengintegrasikan pengetahuan pelbagai disiplin ilmu termasuk biologi, kimia, fizik dan matematik.

“Oleh itu, temanya sesuai untuk mempromosikan pendidikan STEM dengan unsur-unsur misteri, ketegangan dan penyelesaian jenayah; menarik generasi muda dan menarik minat mereka,” katanya.

Kategori :

Sekolah : 7 – 17 tahun

Universiti : 18 – 25 tahun.

Karya dalam Bahasa Melayu.

Tarikh tutup : 30 September

Penulisan dalam format fail PDF, 8 – 10 halaman, fon Arial, saiz 12 dan langkau 2 baris.

Karya yang dipertandingkan hendaklah karya asli berbahasa kebangsaaan sepenuhnya dan tidak pernah diterbitkan dalam sebarang bentuk media.

Plot cerita yang jelas dan berasaskan elemen Sains Forensik. Karya hendaklah mempunyai fakta sains dan unsur teknologi futuristik atau fantasi yang menjawab persoalan sains masa kini. Karya yang terpilih berpeluang diterbitkan oleh DBP.

Karya haruslah dihantar ke :

Tahukah anda bidang sains forensik merangkumi cabang ilmu asas yang luas termasuk fizik, kimia, biologi dan matematik? Bidang ini juga menawarkan peluang kerjaya yang meluas dan menarik seperti detektif, saintis dan pengurus data. Marilah menyertai pertandingan ini dan sama-sama kita meneroka alam sains forensik yang penuh misteri dan serlahkan kreativiti anda dalam penulisan cerita pendek sains fiksyen.

Untuk Pertanyaan lanjut sila hubungi emel yang tertera di Poster Pertandingan.

Leave a Reply