Menulis bermakna berbeza kepada orang yang berbeza.
Tanya seorang penyair dan mereka akan berkata menulis membuatkan mereka berasa damai.
Tanya seorang penulis kandungan dan mereka akan mengatakan roti dan mentega mereka bergantung padanya.
Tanya seorang kanak-kanak berlatih tulisan tangan dan anda mungkin akan mendengar rintihan dan rintihan.

Tetapi tidak dapat dinafikan bahawa menulis adalah bahagian intrinsik dalam kehidupan kita dan berkait rapat dengan komunikasi. Cuba pertimbangkan. Kami menghabiskan bertahun-tahun cuba mengajar anak-anak kami cara menggunakan perkataan, bahasa dan pertuturan untuk berkomunikasi. Menulis adalah lanjutan semula jadi pertuturan dan membaca dan kepentingan kemahiran menulis untuk komunikasi yang berkesan tidak boleh ditekankan dengan cukup.

Mengapa kanak-kanak perlu meningkatkan kemahiran menulis mereka?

Pada zaman telefon pintar dan komputer riba ini adakah kanak-kanak benar-benar perlu menulis dengan baik? Jawapan mudah ialah YA!

Berikut adalah beberapa sebab yang menonjolkan kepentingan kemahiran menulis dalam kalangan kanak-kanak:

 • Petunjuk kebolehan membaca
  Berminat untuk membesarkan pembaca? Kemudian anda mesti mengembangkan kemahiran menulis mereka secara serentak! Pakar mengatakan bahawa apabila kanak-kanak menunjukkan minat awal untuk menulis, mereka secara automatik akan gemar membaca. Hubungan antara membaca dan menulis sangat mendalam. Mengajar kanak-kanak cara menulis pada usia muda membantu mengenali perkaitan antara bunyi huruf dan perkataan yang dicipta oleh bunyi fonetik.
 • Menyampaikan fikiran

Anak anda mungkin menikmati hakikat bahawa menulis memberi mereka cara lain untuk menyatakan diri mereka. Selalunya anda boleh belajar tentang perkara yang anak anda minati hanya dengan membaca tugasan sekolah mereka. Keupayaan untuk menggunakan perkataan untuk meluahkan fikiran yang paling dalam adalah tidak ternilai dan mempelajari cara menulis akan membolehkan anak anda berkomunikasi dengan dunia dengan cara yang lebih bermakna. Memberi tumpuan kepada kepentingan kemahiran menulis juga akan membawa perhatian anak anda kepada fonetik dan pemahaman bacaan. Melalui penulisan anak anda akan dapat berkomunikasi dan berkongsi perspektif unik mereka dengan orang lain.

 • Kemahiran seumur hidup
  Menulis bukanlah satu kemahiran yang akan digunakan oleh kanak-kanak di sekolah sahaja. Ini adalah kemahiran yang akan mereka gunakan sepanjang hayat – daripada menulis pemikiran mereka kepada menulis resume. Bermula dari prasekolah, penulisan berkait rapat dengan latihan kerja rumah, ujian, lembaran kerja dan banyak lagi. Beban kerja menulis dari sekolah ini hanya bertambah, apabila anak semakin membesar. Tetapi menulis tidak berhenti di sekolah. Kepentingan kemahiran menulis berlaku sepanjang hayat. E-mel yang kami tulis setiap hari adalah satu bentuk komunikasi bertulis juga. Berminat untuk meningkatkan kemahiran menulis – dari segi tatabahasa dan dengan perbendaharaan kata yang baik – akan memastikan anda secara konsisten menjadi lebih baik dalam komunikasi yang berkesan.

 • Menulis meningkatkan pemikiran kritis
  Sebelum meletakkan perkataan di atas kertas, kanak-kanak perlu mempunyai pemahaman yang jelas tentang apa yang akan mereka tulis. Ini bermakna mengatur pemikiran mereka dan memprosesnya sebelum menuliskannya. Pakar mengatakan menulis meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah dan pemikiran kritis kerana perkataan perlu ditulis dalam susunan dan struktur tertentu. Oleh itu kanak-kanak jelas perlu memproses maklumat untuk membentuk perkataan dan membina ayat dan perenggan.

 • Menulis membantu menyusun pemikiran
  Menulis cerita dengan permulaan, pertengahan, konflik dan pengakhiran yang jelas memerlukan tahap organisasi pemikiran tertentu. Apabila kanak-kanak diminta menulis cerita, mereka perlu menyusun pemikiran mereka untuk dapat menyampaikannya secara bertulis dengan cara yang koheren.

 • Menulis menggalakkan kreativiti dan imaginasi. Menulis menawarkan kanvas kosong untuk imaginasi anak anda. Meletakkan pen di atas kertas bukan sahaja terapeutik untuk ramai tetapi saluran yang bagus untuk kreativiti mereka. Cerita, puisi, penulisan jurnal, buku skrap adalah cara terbaik untuk menggalakkan kanak-kanak meneroka kreativiti dan imaginasi mereka. Oleh itu, kepentingan kemahiran menulis melangkaui tugasan dan peperiksaan sahaja.

Petua Agar Anak Anda Teruja Menulis

Menekankan kepada anak anda tentang kepentingan kemahiran menulis dan meminta mereka menulis cerita berulang kali, mungkin memberi tekanan kepada mereka sehingga mereka tidak mahu menulis sama sekali. Sebaliknya, mengapa tidak bermain beberapa permainan yang menyeronokkan yang dijamin akan menjadikan penulisan kurang menyusahkan dan lebih menyeronokkan?

Gambar: Untuk kanak-kanak yang lebih muda gunakan gambar untuk menggesa cerita. Tunjukkan satu kad imbas dengan berbilang elemen dan perlahan-lahan tingkatkan bilangan kad imbas apabila ia menjadi selesa. Mereka boleh membayangkan tempat, latar, watak, dan kejadian dan menulis cerpen.
Gunakan perkataan rawak: Pilih empat perkataan rawak. Contohnya, tempah, Mumbai, anjing, kapal dan minta anak anda menulis cerita yang memaparkan keempat-empat perkataan dengan jelas.
Skrip pengakhiran baharu: Kanak-kanak yang lebih tua akan suka melakukan ini! Beritahu mereka cerita biasa dan minta mereka menulis pengakhiran yang baharu. Biarkan imaginasi mereka berjalan liar dan anda akhirnya akan melihat kisah klasik dengan kelainan pada penghujungnya!
Putar kisah: Bayangkan jika Goldilocks benar-benar masuk ketika beruang masih bersarapan. Atau jika Red Riding Hood telah tersalah pusing di dalam hutan semasa berjalan ke pondok neneknya. Apa yang akan berlaku? Ini adalah cara yang bagus untuk membuat jus kreatif mengalir dan melihat ke mana imaginasi anak anda membawa mereka.
Lemparkan satu atau dua watak: Pilih dua cerita yang serupa dalam satu cara tertentu – ia boleh menjadi latar bandar, atau kedua-dua cerita mungkin mempunyai penjahat yang jahat. Sekarang gabungkan kedua-dua cerita bersama-sama. Minta anak anda menulis apa yang akan berlaku apabila watak-watak daripada Cerita A bertemu dengan watak-watak daripada Cerita B. Sekarang di sinilah perkara menjadi menarik!
Buku komik: Kanak-kanak suka buku komik jadi mengapa tidak lakukan aktiviti menulis yang menyeronokkan yang melibatkan penulisan dialog untuk watak buku komik? Beri anak anda cerita yang mempunyai beberapa watak buku komik kegemaran mereka dan minta mereka menulis dialog untuk watak tersebut. Ini adalah cara yang bagus untuk mengajar kanak-kanak cara menulis dialog.

Leave a Reply