Media sosial ada di mana-mana, tetapi tidak semua platform berfungsi untuk setiap perniagaan. Ketahui yang mana antara 10 platform media sosial teratas ini akan berfungsi paling baik untuk anda.

Laporan Perangkaan Global April 2022 Digital mendapati terdapat 4.65 bilion pengguna media sosial di planet ini. Itu adalah 58.7% daripada populasi global, kebanyakannya menggunakan media sosial sebagai sumber maklumat utama.

Daripada berita (dan maklumat salah) kepada petua gaya hidup, membuat keputusan kepada penyelidikan produk, pengguna media sosial boleh mengumpulkan semua maklumat yang mereka perlukan, tanpa meninggalkan platform pilihan mereka.

China menurut satu sumber, kini mempunyai lebih 1 bilion pengguna media sosial, walaupun masih mempunyai kira-kira 415 juta rakyat tanpa akses internet. Bagi pemasar, ini lebih daripada sekadar nombor yang menarik perhatian – mereka bakal pelanggan. Dan jika anda mempunyai strategi media sosial yang betul, mereka boleh menjadi pelanggan yang direalisasikan.

Malangnya, ia bukan semudah melepak di Facebook dan menunggu perniagaan itu dilancarkan.

Anda perlu mempertimbangkan saluran mana yang sesuai untuk khalayak anda.

Media sosial ada di mana-mana. Dan semua orang menggunakannya, daripada jiran remaja anda yang cuba menjadi viral di TikTok dengan tarian terkini, kepada nenek anda berusia 86 tahun yang menggunakan Facebook untuk menjejaki rakan yang telah lama hilang.

Tetapi, tidak semua platform berfungsi untuk setiap perniagaan. Jadi, jika anda berharap anda akan sampai ke penghujung bahagian ini dan akan ada jawapan yang mudah tentang yang mana syarikat anda patut berada, anda tidak bernasib baik.

Itu bukan untuk mengatakan tidak ada jawapan, cuma setiap campuran media sosial akan menjadi unik. Platform yang berbeza mempunyai fungsi yang berbeza yang sering menjadikannya lebih sesuai untuk jenama dan industri tertentu.

Adakah anda ingin meningkatkan penglibatan pelanggan? Tingkatkan jangkauan anda? Cipta pengalaman jenama yang tidak dapat dilupakan?

Anda perlu memikirkan perkara yang anda ingin dapatkan daripada kehadiran media sosial anda dan kemudian tentukan strategi mana yang akan membantu anda mencapai matlamat tersebut.

Bersikap selektif, cari platform yang digunakan, kemudian sesuaikan kempen anda untuk menjangkau mereka.

Sebelum anda menggunakan semua dalam satu tapak media sosial, uji beberapa. Lihat jika anda mendapat hasil yang anda inginkan, dan kemudian pilih secara strategik yang mana anda mahu gandakan.

10 Platform Media Sosial Teratas (Pengguna Seluruh Dunia)

1	Facebook	2.9 billion
2	YouTube	    2.2 billion
3	WhatsApp	2 billion
4	Instagram	2 billion
5	TikTok	    1 billion
6	Snapchat	538 million
7	Pinterest	444 million
8	Reddit	    430 million
9	LinkedIn	250 million
10	Twitter	    217 million


*Bilangan pengguna aktif bulanan di seluruh dunia

Leave a Reply