Hadiah Wang Tunai Sehingga USD2250!

Tech for Good Institute, sebuah badan yang ditubuhkan oleh superapp Grab, kini menerima permohonan untuk pertandingan menulis esei yang terbuka kepada pelajar universiti berumur 18–35 tahun di seluruh Asia Tenggara.

Bertemakan, “Membentuk Masa Depan Ekonomi Digital Asia Tenggara,” peraduan ini dibuka untuk penyertaan sehingga 24 Oktober 2022. Matlamat pertandingan ini adalah untuk menggalakkan pemimpin masa depan berfikir secara kritis tentang masa depan landskap digital, terutamanya apabila pendigitalan membentuk semula dengan pantas Asia Tenggara dan kerjasama semua kumpulan berkepentingan di seluruh rantau ini diperlukan untuk mewujudkan persekitaran yang melindungi kepentingan awam, menyokong inovasi, dan membolehkan medan permainan yang sama rata untuk semua.

Tech for Good Institute telah bekerjasama dengan enam universiti di pasaran terbesar Asia Tenggara untuk pertandingan itu. Ini adalah: Institut Teknologi Bandung, Universiti Malaya, Universiti Filipina, Universiti Teknologi dan Reka Bentuk Singapura, Universiti Chiang Mai dan Universiti Kebangsaan Vietnam. Penyelesaian Pembangunan Asia Tenggara Bank Pembangunan Asia adalah salah satu daripada rakan kongsi jangkauan untuk peraduan esei.

Butiran pertandingan
Pertandingan esei akan percuma untuk menyertai dan terbuka kepada pelajar berumur universiti di seluruh rantau ini.
Esei hendaklah tidak lebih daripada 1,500 patah perkataan dan mengenai ekonomi digital, cabarannya, dan bagaimana janjinya boleh dimaksimumkan untuk kebaikan yang paling baik di negara pemohon dan/atau Asia Tenggara secara keseluruhan. Tema ini boleh diterokai melalui lensa kemampanan, kepercayaan atau ekuiti, walaupun ini bukan satu keperluan. Esei mestilah sejajar dengan tema pertandingan; relevan dengan konteks tempatan peserta atau rantau Asia Tenggara secara keseluruhan; dan didorong oleh bukti.
Esei akan dinilai berdasarkan tahap pengetahuan dan pemahaman yang ditunjukkan tentang tema, kualiti pandangan, penggunaan bukti yang menarik, kualiti penghujahan, struktur, dan daya persuasif.
Penyerahan esei boleh dalam bahasa Inggeris atau vernakular tempatan (terhad kepada Bahasa Indonesia, Bahasa Melayu, Thai dan Vietnam).
Esei yang diserahkan di setiap negara akan disenarai pendek oleh panel akademik yang dicadangkan oleh universiti rakan kongsi di negara tersebut, dan institusi serantau rakan kongsi. Tiga penyertaan yang menang akan dipilih oleh panel hakim kedua yang terdiri daripada juri yang dipilih bersama oleh Tech For Good Institute dan rakan kongsi universiti/institusi serantau.
Tiga pemenang akan dipilih, dengan $1,000 untuk hadiah pertama, $750 untuk hadiah kedua dan $500 untuk hadiah ketiga.
Majlis hadiah akan dijalankan dalam talian oleh Tech For Good Institute, walaupun universiti rakan kongsi boleh memilih untuk terus melibatkan para pemenang dengan cara lain.

Esei akan dinilai berdasarkan tahap pengetahuan dan pemahaman yang ditunjukkan tentang tema, kualiti wawasan, penggunaan bukti yang menarik, kualiti penghujahan, struktur, dan daya persuasif.

Esei akan dinilai oleh ahli akademik dan pemimpin perniagaan terkemuka di seluruh rantau ini

Tarikh tutup : 24 October 2022

Untuk Maklumat lanjut BACA DI SINI dan Penyertaan : SILA KLIK DI SINI

Leave a Reply