Gambaran Keseluruhan dan Petua Menjana Wang Menggunakan AdSense

Google AdSense ialah program pengiklanan yang membolehkan anda menyiarkan iklan di tapak web, blog atau video YouTube anda dan mendapat bayaran apabila pelawat mengklik padanya. Iklan dijana daripada perniagaan yang menggunakan program AdWords Google yang anda suapkan menggunakan kod AdSense khas ke blog atau tapak web anda.

Untuk tapak web atau blog baharu, program Google AdSense boleh menjadi salah satu cara terpantas untuk menjana pendapatan, itulah sebabnya ia begitu popular.

Kebaikan dan Keburukan Menjana Wang Dengan Google AdSense
Program Google AdSense mempunyai beberapa kelebihan hebat termasuk:

Ia adalah percuma untuk menyertai.
– Syarat kelayakan adalah mudah, yang bermaksud anda boleh mengewangkan tapak web atau blog anda walaupun ia baru.
– Terdapat pelbagai pilihan iklan dan beberapa yang boleh anda sesuaikan agar sesuai dengan rupa dan rasa tapak anda.
– Google membayar bulanan melalui deposit langsung jika anda memenuhi ambang $100.
– Anda boleh menyiarkan iklan di beberapa tapak web daripada satu akaun AdSense.
– Terdapat pilihan untuk menyiarkan iklan pada peranti mudah alih dan suapan RSS.
– Anda boleh menambahkannya dengan mudah pada akaun Blogger dan YouTube anda, walaupun dengan YouTube, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 pelanggan dan 4,000 jam masa tonton untuk menjalankan AdSense pada video anda.

Dengan itu, terdapat beberapa kelemahan pada AdSense juga:

 • Google boleh menamatkan akaun anda dalam sekelip mata, dan ia tidak terlalu memaafkan jika anda melanggar peraturan.
 • Seperti semua bentuk pendapatan dalam talian, anda memerlukan trafik untuk menjana wang.
 • Apabila orang mengklik pada iklan AdSense, anda memperoleh sedikit wang, tetapi pelawat anda juga meninggalkan tapak anda, yang bermaksud anda kehilangan peluang untuk menjana wang dengan produk ahli gabungan yang membayar lebih tinggi atau produk dan perkhidmatan anda sendiri.
 • Ia tidak semestinya membayar lebih daripada program iklan serupa yang lain.

AdSense ialah pilihan yang hebat, tetapi ia bukan program cepat kaya atau buat duit tanpa buat apa-apa. Selanjutnya, Google mempunyai peraturan yang nampaknya terlepas oleh sesetengah blogger apabila membaca syarat perkhidmatan. Akibatnya, ramai pemilik tapak web telah melanggar dasar Google dan telah kehilangan akaun mereka selama-lamanya.

Menjana Wang Dengan AdSense
Menjana sejumlah besar wang dengan AdSense memerlukan rancangan. Berikut ialah petua untuk memaksimumkan hasil AdSense:

 • Baca dan patuhi peraturan Google: Juruweb mesti mematuhi dasar juruweb Google, serta dasar program AdSense.
 • Jangan klik pada iklan anda sendiri atau minta orang lain mengklik padanya: Mendorong klik, membeli ruang Bayar Per Klik (PPC) atau menggunakan program yang direka untuk mendorong trafik ke halaman AdSense adalah melanggar peraturan. Ingat, Google tidak terlalu memaafkan tentang melanggar peraturan, jadi pastikan anda mematuhinya.
 • Mempunyai kandungan hebat yang ingin dibaca oleh pasaran sasaran anda: Akhirnya, wang diperoleh, sama ada melalui AdSense atau kaedah lain, dengan menyediakan kandungan berharga dan trafik berkualiti ke blog atau tapak web anda.
 • Gunakan teknik pemasaran tapak web membina trafik organik yang jujur: Pengoptimuman enjin carian dan pemasaran artikel berkesan dalam mendapatkan trafik percuma ke tapak anda.
 • Pastikan tapak web/blog anda dioptimumkan untuk mudah alih (responsif): Bilangan orang yang menggunakan peranti mudah alih adalah tinggi. Juga pastikan anda menggunakan iklan responsif supaya Google boleh menghantar saiz iklan yang sesuai kepada peranti mudah alih yang melihat tapak anda.
 • Uji jenis iklan dan peletakan untuk mencari pilihan yang membawa kepada pendapatan paling banyak: Mulakan dengan saiz standard (300×250, 728×90 dan 160×600), dan kemudian alihkannya untuk melihat sama ada satu saiz membawa kepada lebih banyak klik daripada yang lain.
 • Maksimumkan peletakan iklan anda: Anda dibenarkan tiga peletakan iklan standard setiap halaman. Gunakan semuanya untuk faedah maksimum.
 • Mempunyai iklan di bahagian atas halaman: Ini ialah bahagian halaman anda yang boleh dilihat
 • Mempunyai iklan papan di bawah pengepala/logo anda: Daripada meletakkan iklan di bahagian paling atas halaman, letakkan iklan tersebut berdekatan dengan logo anda di tempat yang lebih berkemungkinan untuk diperhatikan.
 • Sertakan iklan dalam kandungan untuk keterlihatan: Ini bermakna mempunyai iklan dalam artikel anda, yang boleh meningkatkan klik kerana ia akan dilihat semasa membaca siaran.
 • Pantau keputusan anda: Google boleh membebankan anda dengan alatan dan maklum balas tetapi melakukan yang terbaik untuk menganalisis data anda untuk melihat perkara yang dikatakan tentang hasil anda supaya anda boleh memanfaatkan sepenuhnya usaha anda.
 • Baca e-mel daripada Google: Ini boleh menjadi sangat penting jika Google menghantar amaran tentang sesuatu yang tidak disukainya di tapak anda. Kegagalan menangani aduan Google akan menyebabkan penamatan dalam program.

Leave a Reply