Pusat ASEAN-Korea menawarkan para pelajar universiti di negara- negara ASEAN dan Korea peluang untuk berkongsi pandangan mereka tentang mempromosikan perkongsian ASEAN-Korea dalam Peraduan Esei Akademik ASEAN-Korea 2021. Sehingga 14 November, esei boleh dihantar secara dalam talian (http://bit.do/2021akessay).

Peraduan ini mengajak para pelajar untuk menyampaikan idea mereka melalui penulisan akademik mengenai salah satu daripada tiga tema yang diberikan:

1) Peranan belia dalam mempromosikan persefahaman antara ASEAN dan Korea ke arah perkongsian ASEAN-Korea yang lestari dan berorientasi masa depan;

2) Memperkukuhkan perkongsian ASEAN-Korea dalam mengatasi COVID-19 dan membangun kembali yang lebih baik untuk kesejahteraan yang lebih besar di rantau ini; atau

3) Memperkukuhkan kerjasama ASEAN-Korea dalam mengurangkan kesan perubahan iklim dan mempromosikan pembangunan lestari di wilayah Mekong.

Pelajar digalakkan untuk berunding dengan profesor dan boleh bekerja secara individu atau berpasukan (sehingga dua pelajar) untuk menghantar karangan mereka.

Pemenang Hadiah Pertama akan diberikan KRW 2,500,000;

Hadiah Kedua (dua pasukan) masing-masing 1,500,000 KRW;

Hadiah ke-3 (2 pasukan) KRW 1,000,000 setiap satu.

Penerima hadiah pengiktirafan khas (sehingga lima pasukan) masing-masing akan menerima KRW 500,000.

Pemenang akan diberi peluang untuk menerbitkan dan menyampaikan karangan mereka di webinar akademik. Para sarjana terkemuka di seluruh ASEAN dan Korea akan mengambil bahagian dalam jawatankuasa penilaian.

Untuk maklumat lanjut pertandingan sila ke laman : https://asean.org/launched-2021-asean-korea-academic-essay-contest/

Leave a Reply