Perlu diingat, selepas tamat pengajian, anda pasti ingin membeli kereta, rumah, dan berkahwin dan mempunyai anak. Ini bermakna anda perlu mempunyai wang yang cukup untuk memberi makan kepada diri sendiri, pasangan anda, anak-anak dan kemungkinan besar ibu bapa anda. Faktorkan kos penjagaan kesihatan, insurans, pendidikan, makanan, perjalanan, simpanan untuk persaraan anda dan perbelanjaan harian yang lain dan semua ini berjumlah banyak wang!

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa memiliki keputusan akademik yang tinggi tidak menjamin pekerjaan, ia mempunyai penguasaan bahasa Inggeris yang baik, memiliki kemahiran insaniah dan memilih kursus yang betul.

Yang penting, banyak lagi pekerjaan akan ditukar. Kurang daripada 5 peratus pekerjaan boleh diautomasikan sepenuhnya; sebaliknya, kita lebih berkemungkinan melihat perubahan ketara pada gabungan aktiviti yang membentuk kerja.

ANTARA 3.3 juta dan 6 juta pekerjaan dijangka diwujudkan di Malaysia menjelang 2030, tetapi dengan era baharu automasi Industri 4.0, persediaan dan latihan pantas menjadi faktor kritikal kerana tenaga kerja baharu memerlukan kemahiran baharu.

TalentCorp telah menyenaraikan 59 pekerjaan kritikal yang sukar diisi. Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh (Ilmia) baru-baru ini memberitahu FMT bahawa sejak empat tahun lalu, majikan semakin sukar untuk mengisi jawatan. Ini termasuk pekerjaan sebagai pengurus komunikasi dan teknologi maklumat, ahli matematik, aktuari dan statistik, jentera, peralatan dan profesional kejuruteraan lanjutan, serta pengurus dasar dan perancangan.

Majikan juga melihat orang yang mempunyai kemahiran insaniah yang tidak boleh digantikan oleh teknologi. Mereka mahu mereka yang mempunyai kecerdasan emosi dan mereka yang boleh menyelesaikan masalah yang kompleks.

Selain daripada kelayakan akademik, majikan mencari lima kualiti utama. Ini adalah kreativiti untuk menyambungkan titik yang hilang dalam pekerjaan mereka kecerdasan emosi untuk menangani tekanan kerja pertimbangan untuk menganalisis sejumlah besar maklumat ketangkasan mental untuk menangani pelbagai tugas penguasaan bahasa Inggeris & kemahiran komunikasi yang baik.

Oleh itu, masa terbaik adalah untuk mempersiapkan diri semasa berada di universiti. Berikut adalah beberapa petua:

Sertai kelab dan persatuan
Mengambil bahagian dalam aktiviti di kampus seperti pergi untuk ceramah, acara, perjalanan, dll.
Bergaul dengan pelajar antarabangsa di kampus dan pelajari tentang budaya mereka. Ia bagus untuk rangkaian dan peluang masa depan
Ketahui cara berkomunikasi, memimpin dan cara bekerja dalam satu pasukan.
Ketahui cara mengatur acara dan mengurus masa anda.
Melibatkan diri dalam latihan magang; dilihat dan didengari dalam pasukan anda. Adalah penting bagi pelajar universiti Malaysia untuk mendapatkan jenis latihan amali yang betul supaya mereka boleh bekerja selepas tamat pengajian.


Gunakan masa untuk mengemaskini diri anda dengan berita, latihan, teknologi baharu, konsep dan trend. YouTube atau podcast pendidikan dan berwawasan mengilhami soalan pintar dan akan menyediakan anda untuk temu duga dengan majikan masa depan dan penglibatan dengan rakan sekerja.

Leave a Reply