Ibu bapa terkenal di bawah kekangan masa dan mencari jam dua puluh lima dalam sehari untuk menyelesaikan semua tugas mereka. Ini telah memaksa kebanyakan ibu bapa untuk menjadi multi-tasker yang sangat cekap. Oleh itu, tidak mengejutkan bahawa tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa 50% daripada ibu bapa yang ditinjau bersetuju bahawa mereka tidak boleh hidup tanpa membeli-belah dalam talian, menamakan kemudahan sebagai motivasi terbesar mereka untuk membeli dalam talian. Beli-belah dalam talian ialah penyelamat untuk ibu bapa semasa dalam perjalanan, jadi kami meneliti lebih mendalam untuk memahami faktor yang mempengaruhi tabiat membeli-belah dalam talian ibu bapa.

  1. Kebanyakan pembelian dalam talian dibuat ketika memakai pyjama atau baju tidur je. Menurut kajian, 43% daripada pembeli dalam talian telah membuat pembelian dari keselesaan katil mereka, seterusnya menyerlahkan aspek kemudahan membeli-belah dalam talian. Bagi mereka yang ingin memaksimumkan masa mereka, 20% mengaku membeli dari bilik mandi atau semasa berulang-alik. Bagi ibu bapa yang berjaga sepanjang malam, keupayaan untuk membeli-belah dalam talian tanpa menukar dan meninggalkan rumah, adalah mengubah hidup.
  2. Kedamaian, ketenangan dan ketenangan membeli-belah dalam talian. Tidak dapat dinafikan bahawa sifat keibubapaan mengubah tabiat membeli-belah kerana lebih 70% ibu bapa menyelidik dan membeli produk dalam talian daripada peranti mudah alih mereka. Walaupun mereka mungkin menyesuaikan jadual yang padat, ibu bapa masih mencari masa untuk membeli-belah dalam talian di antara waktu kerja, bermain dan mandi. Itulah sebabnya 39% ibu bapa mengatakan masa mereka menghabiskan membeli-belah dalam talian adalah masa yang paling tenang dalam hari mereka kerana mereka boleh memilih untuk melakukannya dari katil, di bilik mandi atau selepas anak-anak tidur. Membeli-belah dalam talian membolehkan ibu bapa menikmati masa rehat yang sangat diperlukan dan dihargai di kalangan gaya hidup sibuk mereka.
  3. Diskaun adalah impian menjadi kenyataan bagi pencari tawaran. Satu lagi faedah membeli-belah dalam talian ialah ibu bapa boleh menjimatkan banyak wang dengan menggunakan tawaran istimewa yang hanya tersedia dalam talian. Lagipun, 71% orang membeli-belah dalam talian kerana diskaun, hadiah percuma dan istimewa, manakala 87% dipengaruhi untuk berbelanja dalam talian mengikut harga. Peningkatan dalam perkhidmatan langganan seperti lampin atas permintaan dan peranti yang disambungkan dengan Wi-Fi yang membolehkan ibu bapa menyusun semula produk kegemaran mereka supaya tidak kehabisan, turut menambah keselesaan membeli-belah dalam talian.
  4. Membeli ketika perlu. Tenaga banyak dikeluarkan selain kos-kos lain diperlukan jika keluar ke pusat membeli belah. Kos kenderaan, tol, makan dan lain-lain membuatkan ibubapa membeli barangan sekaligus dengan banyak supaya tidak perlu berulang kali. Namun kadangkala terpaksa membeli barang yang belum tentu perlu dan penting ketika itu. Melalui belian atas talian, mereka hanya fokus barangan yang diperlukan sahaja.
  5. Percaya kepada sistem yang baik. Sistem jualan atas talian kini semakin dipercayai dan memberikan khidmat yang baik berbanding 10 tahun dahulu. Membuat bayaran atas talian juga dipercayai dan tidak mudah diceroboh

Kemudahan adalah faedah terbesar. Di mana lagi anda boleh membeli-belah dengan selesa pada tengah malam semasa memakai pakaian tidur anda? Tiada barisan untuk menunggu atau rakan jualan untuk menunggu untuk membantu anda dengan pembelian anda dan anda boleh membeli-belah dalam beberapa minit. Kedai dalam talian memberi peluang untuk membeli-belah 24/7.

Leave a Reply