Ingin bercuti? Bagaimana pula dengan perjalanan di Express Rail Link (ERL) dengan hanya RM1 dan melawat setiap stesen di sepanjang jalan untuk pelbagai aktiviti juga.

Pada 27 dan 28 November, tiket sehala ke mana-mana stesen di sepanjang ERL akan dikenakan bayaran hanya RM1. Ia sebahagian daripada kempen oleh Express Rail Link Sdn Bhd dan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan untuk menggalakkan perjalanan santai tempatan. Sebagai sebahagian daripada rancangan, ERL meningkatkan kekerapan kereta api kepada setiap setengah jam antara 9 pagi dan 9 malam, dengan masa tertentu di tapak web mereka.

Untuk menikmati tambang RM1, anda perlu menggunakan Aplikasi KLIA Express, yang boleh didapati di App Store dan Google Play Store. Tiket juga sudah dijual sekarang, dan jika anda merancang untuk pergi bersama keluarga, anda juga boleh membeli tiket untuk berbilang orang.

Setiap stesen akan menjadi tuan rumah kepada banyak aktiviti dan gerai juga, dengan yang paling menarik ialah Stesen KL Sentral. Di sana, anda boleh mengharapkan untuk melihat persembahan kebudayaan, buskers, tiket RM5 untuk menaiki bas hop-on-hop-off KL dan juga bazar seni dan kraf oleh SukaSeni. Di stesen KLIA Transit Bandar Tasik Selatan pula akan terdapat bazar CoratCoret dan dinding seni coretan juga untuk kanak-kanak.

Stesen Putrajaya & Cyberjaya akan menganjurkan bazar gaya hidup dan lawatan Putrajaya Escape ke bandar dengan hanya RM6 bagi setiap orang dewasa, manakala Stesen Salak Tinggi adalah tempat yang anda ingin kunjungi untuk menjamu selera di jalan bandar. Akhir sekali, hentian KLIA dan KLIA2 akan menganjurkan jualan di mana anda boleh membeli-belah.

Sementara itu, jika anda bercadang untuk menikmati hujung minggu joyride ERL RM1, satu perkara yang anda tidak mahu ketinggalan ialah mengumpul setem di setiap stesen. Sebaik sahaja anda mempunyai kesemua 6 setem, anda boleh menebus hadiah istimewa di kaunter tiket ERL sama ada di KL Sentral atau KLIA2. Anda juga boleh membeli beberapa barangan KLIA Express edisi terhad juga di stesen KL Sentral, KLIA dan KLIA2.

Sudah tentu mereka yang mengambil bahagian dalam aktiviti hujung minggu ini perlu mengamalkan penjarakan sosial, memakai topeng muka dan mematuhi SOP keselamatan sepanjang masa.

Untuk maklumat lanjut tentang tunggangan ERL RM1 dan untuk melihat senarai penuh aktiviti mereka di setiap stesen, anda boleh pergi ke laman web KLIA Express.

Leave a Reply