gambar : google pics

Alam sekitar sememangnya semulajadi yang dapat memberikan ketenangan kepada semua manusia.

Bagi penulis dan pencinta alam semulajadi, ianya seperti satu bonus bila dapat kedua-duanya disatukan.

Pokok dapat menyelamatkan nyawa anda, dan membuat anda bahagia dan kuat secara mental, menurut gelombang penulis baru. Lindsay Baker meneroka kebangkitan pelekat pokok sastera.


“Pohon adalah tempat perlindungan,” tulis penyair dan ahli falsafah Jerman, Herman Hesse. “Ketika kita belajar mendengarkan pokok… itulah rumah. Itulah kebahagiaan. ”

Dalam bukunya Trees: Reflections and Poems, Hesse membuat pokok falsafah untuk pokok-pokok, dan bagaimana ia adalah kunci kepada konsep penting mengenai kebenaran, keindahan, rumah, kepunyaan dan kebahagiaan.

Ungkapan ‘peluk pohon’ mungkin telah lama digunakan sebagai istilah ejekan, tetapi sepertinya Hesse mungkin menginginkan sesuatu.

Tree hugging is derived from an incident near Jodhpur in the 1730s, when a group of women staged a protest to save their woodland, and lost their lives (Credit: Cultura RM/Alamy)
Google pics

Kini ‘time tree’ menikmati kebangkitan populariti – di media sosial hashtag pokok #treesofinstagram dan #lovetrees berkembang pesat.

Dan amalan Shinrin-yoku, istilah Jepun untuk ‘mengambil suasana hutan’ atau ‘mandi hutan’, kini kembali bergaya sebagai jenis penjagaan kesihatan pencegahan dan penyembuhan yang popular dalam perubatan Jepun.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat juga peningkatan tajam dalam sastra pohon, dengan buku-buku baru mengenai topik ini muncul secara berkala – antaranya The Hidden Life of Pohon oleh Peter Wohlleben, Strange Labyrinth oleh Will Ashon, The Long, Long Life of Pohon oleh Fiona Stafford dan kisah kiasan The Man Who Tanam Pohon oleh Jean Giono, untuk beberapa nama sahaja.

Jadi mengapa obsesi pokok baru-baru ini?

Mengapa penulis dan seniman begitu tertarik dengan pokok sebagai subjek?

Apa yang boleh dipelajari oleh pokok kepada kita?

Bolehkah pokok membuat kita bahagia dan lebih tenang?

Leave a Reply