Dengan Kerjasama Uniqlo bermula Selasa, 15 Jun 2023.

Satu imej bernilai seribu perkataan. Pertandingan seni ini adalah peluang anda untuk menggunakan kreativiti anda untuk tujuan yang baik. Di seluruh dunia, lebih 80 juta orang telah meninggalkan rumah mereka untuk melarikan diri dari konflik dan penganiayaan. Anda boleh menggunakan bakat anda untuk membantu UNHCR berkongsi mesej solidariti dengan orang yang terpaksa melarikan diri.

Fast Retailing Co. Ltd. dan jenama pakaian terbesarnya, Uniqlo, menandakan Hari Pelarian Sedunia pada 20 Jun dengan menganjurkan Peraduan Seni Belia Bersama Pelarian 2023 dengan kerjasama UNHCR, Agensi Pelarian PBB.

Bercakap mengenai pengumuman itu, Tadashi Yanai, Pengerusi, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Fast Retailing, berkata: โ€œKami telah menyokong pelarian dengan UNHCR selama 17 tahun. Perkongsian kami bertujuan untuk melakukan lebih daripada sekadar menyediakan sokongan kewangan dan material.

โ€œUntuk menyelesaikan isu yang dihadapi pelarian dalam situasi yang berlarutan, kita mesti meningkatkan kesedaran dan memastikan pelarian disokong untuk merealisasikan sikap berdikari yang mampan.

“Saya berharap kempen Hari Pelarian Sedunia kami akan memberi peluang kepada orang ramai untuk mengetahui tentang pelarian, dan untuk membantu memastikan pelarian boleh maju ke arah kehidupan yang berdikari dan stabil.

“Kami akan terus menyokong pelarian yang memerlukan tanpa mengira asal dan latar belakang mereka.”

Filippo Grandi, Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian, turut mengulas, berkata: โ€œKami sangat teruja untuk bekerjasama dengan Fast Retailing dan Uniqlo sekali lagi dalam projek menarik ini.

“Seni ialah alat yang hebat untuk menyatakan perpaduan dan menyatukan orang ramai merentasi budaya dan bahasa.

“Kami mengucapkan terima kasih atas perkongsian lama kami dan komitmen terhadap tujuan pelarian.”

Edisi kedua, yang meraih pelbagai anugerah, mengumpul dana untuk program sukan pelarian melalui penjualan bola sepak yang dihasilkan secara beretika yang direka oleh artis muda.

Bersama-sama meningkatkan kesedaran tentang isu perpindahan, peraduan ini membolehkan artis pelarian muda meluahkan perasaan mereka dan menemui tujuan yang membina selepas melarikan diri daripada konflik.

Dalam edisi tahun ini, Peraduan Seni Remaja dengan Pelarian berpusat pada tema “Harapan Jauh dari Rumah”, menjemput artis amatur dan profesional muda (berumur 10 hingga 30 tahun) serta artis pelarian muda, untuk menyatakan tafsiran harapan mereka secara kreatif.

Reka bentuk yang menang akan dijadikan t-shirt, tersedia untuk pembelian di kedai Uniqlo terpilih, dengan 100% keuntungan disalurkan kepada program bantuan UNHCR di seluruh dunia.

Pilihan karya seni yang menggambarkan tema peraduan akan dipamerkan pada kad percutian percuma yang diedarkan melalui kedai Uniqlo.

Rangka Peraduan:
Tema:

“Harapan jauh dari rumah,” dipilih untuk menekankan kepentingan memasukkan pelarian dalam masyarakat, supaya mereka dapat mencari harapan dan membina semula kehidupan mereka.

Laman web peraduan:

Submission Form or

https://www.unhcr.org/youth-refugees-art-contest

Tempoh penyerahan:

Bermula: Selasa, 15 Jun 2023, 5 petang. GMT+8

Tutup: Sabtu, 30 September 2023, 11:59 a.m. GMT+8

Kelayakan:

Individu berumur 10-30 tahun. Peserta tidak perlu menjadi artis profesional. Pelarian muda, pelarian dalaman, pencari suaka, dan orang tanpa kerakyatan juga dijemput untuk mengambil bahagian.

Cara masuk:

Cipta karya seni seperti lukisan atau jalur komik dengan tangan, atau menggunakan komputer atau tablet. Hantar gambar atau imej imbasan penyertaan secara dalam talian melalui laman web di atas.

Kriteria penilaian:

Penyerahan akan dinilai berdasarkan kreativiti dan sejauh mana keberkesanan seni menyampaikan mesejnya berdasarkan tema. Pemenang akan dipilih oleh juri selebriti, pelarian dan artis.

Hadiah:

Lima reka bentuk yang menang akan diumumkan pada Disember 2023, apabila Forum Pelarian Global berlangsung.

Ini akan dijadikan baju-t dan dijual di kedai Uniqlo dan kedai keterlihatan UNHCR untuk mengumpul dana untuk orang yang berpindah.

Pemenang akan menerima trofi dan t-shirt mereka sendiri.

Reka bentuk pemenang akan dipaparkan dalam pameran khas di ibu pejabat UNHCR dan akan dikongsi dengan berjuta-juta pengikut di platform media sosial Uniqlo dan UNHCR.

Leave a Reply