(Image credit: Dyson)

Walaupun kebanyakan anda semakin teruja Tahun Baharu, radar kami melihat lebih jauh ke hadapan untuk teknologi, alat dan peranti pada tahun 2023.

Tahun 2022 merupakan tahun yang luar biasa untuk teknologi, dan dengan kesan wabak yang masih berlarutan, ia telah mengubah cara kami berinteraksi dengan peranti kami. Adakah 2023 akan menyaksikan pengenalan lebih banyak gajet yang mementingkan kesihatan untuk menyesuaikan diri dengan kesedaran kita yang lebih tinggi tentang kebersihan?

Trend baharu telah muncul dan beberapa trend yang mantap akhirnya berjaya menarik minat pengguna. Telefon boleh lipat, sebagai contoh, telah mula mencari khalayak yang tulen, dengan Samsung masih mengetuai pengecasan.

(Image credit: Future)

Produk : Pembesar suara pintar dikawal suara Apple
Tarikh dilancarkan : Tiada apa-apa yang disahkan, tetapi mungkin akan diumumkan pada Mac 2023

Kami menyukai HomePod pertama dan tidak percaya ia telah dihentikan. Jadi model gen kedua akan menjadi menakjubkan. Namun Apple, secara semula jadi, belum lagi mengesahkan kewujudan HomePod 2 itu sendiri, tetapi penganalisis terkenal Bloomberg Mark Gurman telah berkata sememangnya boleh mengharapkan untuk melihatnya tidak lama lagi.

Jika dan apabila ia membuahkan hasil, mengharapkan untuk melihat (atau lebih tepat, mendengar) peningkatan kepada keupayaan audio dan berpotensi juga skrin untuk memaparkan perkara seperti karya seni album dan maklumat pantas yang lain – sesuatu untuk bersaing dengan paparan pintar Amazon Echo dan Google.

(Image credit: Sony)

Produk: PlayStation VR generasi akan datang Sony
Tarikh dilancarkan : 22 Februari 2023
Mengapa dinantikan : Pengalaman yang lebih mengasyikkan berkat ciri penjejakan dan deria yang dipertingkatkan


Februari akan menyaksikan pelancaran PSVR 2 Sony yang telah lama ditunggu-tunggu dan dinanti-nantikan. Dengan tarikh pelancaran rasmi pada 22 Februari 2023 dan tanda harga dilampirkan, ia mungkin mengalami masa yang sukar untuk meyakinkan pelanggan untuk berpisah dengan wang tunai mereka, tetapi kami fikir ia akan bernilai setiap wang apabila anda meninjau kandungannya di bahagian perkakasan.

Sony telah mengesahkan PSVR 2 akan tiba dengan penjejakan kedudukan yang lebih baik, yang tidak memerlukan kamera luaran. Ditambah ciri deria baharu yang akan mencipta pengalaman permainan yang mengasyikkan seperti tidak pernah berlaku sebelum ini.

Apa yang mungkin akan menentukan kejayaan sekuel set kepala VR Sony ialah pemilihan permainan yang debut dengannya. Tajuk pelancaran yang disahkan setakat ini tidak begitu menarik perhatian kami seperti yang kami harapkan, jadi kami sangat berminat untuk melihat apa lagi yang ada pada Sony.

(Image credit: FrontPageTech)

Produk : Telefon lipat pertama Google
Tarikh dilancar : Mei 2023 kemungkinan besar
Mengapa dinantikan: Ia adalah telefon boleh lipat pertama Google, ‘kata nuff
Google Pixel Fold tidak dijamin untuk keluaran 2023, malah ia juga tidak dijamin sama sekali, tetapi kilang khabar angin telah berjalan lebih masa baru-baru ini, jadi kami berharap. Selain itu, Samsung tidak boleh menjadi tumpuan selama-lamanya.

Jika ia benar-benar membuahkan hasil, Pixel Fold dijangka menggunakan reka bentuk yang serupa dengan Samsung Galaxy Fold (walaupun beberapa lipatan lain telah dicadangkan).

Ia juga berkemungkinan besar akan menggunakan cipset Tensor G2 Google, yang akan membuka jalan untuk kemasukan tipu daya kamera gergasi teknologi yang luar biasa itu. Google telah mengagumkan kami pada tahun 2022 dengan Pixel 7 dan Pixel 7 Pro, jadi untuk syarikat itu mengambil bakatnya menghasilkan telefon pintar yang luar biasa dan meletakkannya ke dalam badan boleh lipat membuatkan kami mencemaskan sedikit.

(Image credit: gizmochina.com)

Produck: Keluarga telefon pintar baharu Apple
Bila dilancarkan: Kemungkinan September 2023
Mengapa dinantikan: iPhone 15 Ultra yang dikhabarkan boleh menjadi binatang yang serius!!!


Apple kemungkinan besar akan melancarkan keluarga iPhone 15 pada bulan September, berdasarkan pelancaran sebelumnya. Dan, walaupun kami tidak menjangkakan reka bentuk akan berubah terlalu banyak (jika ia tidak rosak, jangan betulkan), kami menjangkakan ia akan datang dengan sedikit peningkatan kamera dan hayat bateri. Tetapi, iPhone 15 Ultra yang paling canggih pastinya telah menarik perhatian kami.

Dispekulasi untuk menggantikan iPhone 14 Pro Max, iPhone 15 Ultra boleh disarungkan dengan titanium dan menerima kamera dengan zum periskop. Sensor kamera Sony baharu juga telah dicadangkan, yang akan dapat menangkap lebih banyak cahaya, menghasilkan perincian warna yang jauh lebih tepat dan fotografi cahaya rendah yang lebih baik.

Apple juga boleh menjadi pembuat telefon pertama yang menggunakan teknologi 3nm N3E untuk cip bionik A17. Maksudnya dalam istilah dunia sebenar ialah prestasi yang lebih pantas dan hayat bateri yang lebih lama. Walaupun kami tidak berasa ketinggalan apabila bercakap tentang prestasi dalam tanaman semasa iPhone, hayat bateri yang lebih lama akan sentiasa dialu-alukan dengan tangan terbuka.

Leave a Reply