Mengelak dari kesilapan besar menjimatkan masa dan wang daripada memperbaiki kesilapan. Dan anda boleh melakukan ini hanya dengan melaksanakan Reka Bentuk UX sebagai minda dalam kerja anda.

Jangan mengambil risiko ketinggalan kerana kurang perhatian terhadap perubahan tingkah laku orang dan perkembangan baharu yang memerlukan anda lebih tangkas. Anda tidak boleh menghentikan perkembangan ini, ia hampir mustahil, namun anda boleh menjadi sebahagian daripada dan membentuknya atau anda boleh berada di luar selama-lamanya.

Semua perkembangan masa lalu dan masa depan dalam mana-mana industri mempunyai satu persamaan, orang. Percubaan untuk mencipta produk dan perkhidmatan yang berjaya ternyata begitu kerana mereka telah memberi perkhidmatan terbaik kepada orang ramai dengan mengenali orang sebagai makhluk, dan mengenal pasti titik kesakitan dan tingkah laku untuk kemudian mencipta sesuatu yang melebihi jangkaan mereka.

Secara sedar atau tidak, mereka telah melaksanakan proses yang hari ini kita panggil Reka Bentuk Pengalaman Pengguna.

Tingkah laku manusia dari generasi ke generasi berubah, tingkah laku mereka menjadi lebih sederhana dan citarasa mereka menjadi lebih tajam seperti tidak pernah sebelum ini.

“Pengguna pintar baharu” ini akan menjadi majoriti pelanggan anda esok, selepas 10–20 tahun. Dengan globalisasi produk digital, mereka dikelilingi oleh produk dan perkhidmatan peringkat tinggi yang sangat menghormati prinsip UX. Beralih kepada realiti yang bertentangan adalah masalah bagi mereka, dan meninggalkan produk dan perkhidmatan anda akan menjadi langkah seterusnya.

Mereka tidak memaafkan mana-mana syarikat apabila ia datang kepada pengalaman. Mereka telah meningkatkan jangkaan mereka, adakah anda bersedia untuk bertemu dengan mereka?

Untuk menyelamatkan kerjaya anda pada masa hadapan, anda harus mempertimbangkan proses UX sebagai proses utama untuk kekal dalam pasaran untuk masa yang lama. Dengan cara ini, anda akan mencipta produk dan perkhidmatan yang inovatif, berjaya dan tahan lama yang memberi perkhidmatan kepada orang ramai.

Leave a Reply