Video seorang wanita Malaysia menukar mentol di atas Menara Berkembar KLCC tular di seluruh media sosial baru-baru ini. Dalam rakaman udara yang dirakam oleh dron, wanita itu dilihat dalam peralatan keselamatan lengkap bersiap untuk menggantikan mentol lampu limpah menara yang sudah lapuk.

Hanya dengan menonton video, pasti kita semua dapat melihat betapa bahayanya profesion menjadi juruteknik Rope Access ini. Namun minat dan kecekalan mampu menguatkan wanita ini. Kerjaya ini bagaimanapun mula menjadi tumpuan untuk anak muda dan mencari apakah, bagaimana, lumayankah dan apa kriteria yang diperlukan untuk menjadi Rope Access Technician?

Juruteknik Akses Tali bekerja pada tali, melakukan pelbagai tugas seperti pembersihan tingkap dan fasad, mengecat, mengimpal, mencuci tekanan, membaiki, memeriksa dan aktiviti penyelenggaraan lain. Tugas-tugas ini biasanya dilakukan di atas tanah dan selalunya sukar untuk diakses dengan cara lain. Sebagai Juruteknik Akses Tali, anda boleh bekerja di luar pesisir di pelantar minyak dan gas, atau di bangunan, menara, jambatan dan empangan.

Gaji Juruteknik ini berbeza secara drastik berdasarkan pengalaman, kemahiran, jantina atau lokasi. Di bawah anda akan menemui pecahan terperinci berdasarkan banyak kriteria yang berbeza. Di Netherland, mengikut laporan seseorang yang bekerja sebagai Juruteknik di sana biasanya memperoleh sekitar 2,690 EUR atau RM12,569.53 sebulan. Gaji berkisar antara 1,430 EUR (paling rendah) hingga 4,090 EUR (tertinggi). Namun ia mungkin berbeza di setiap negara dan tahap pengalaman serta kepakaran.

Di Amerika Syarikat pula, menurut Ziprecruiter, pendapatan Rope Access Technician Tahap 1 ialah USD65,216 setahun atau RM308,993.41 setahun.

Walaupun ZipRecruiter melihat gaji tahunan setinggi $134,500 dan serendah $19,000, majoriti gaji Juruteknik Akses Tali Tahap 1 kini berkisar antara $37,500 (persentil ke-25) hingga $62,500 (persentil ke-75) dengan pendapatan tertinggi (persentil ke-90) membuat $90 setiap tahun, merentas persentil. Amerika Syarikat. Julat gaji purata untuk Juruteknik Akses Tali Tahap 1 sangat berbeza-beza (sebanyak $25,000), yang menunjukkan mungkin terdapat banyak peluang untuk tahap dan peningkatan gaji berdasarkan tahap kemahiran, lokasi dan tahun pengalaman.

Menurut https://www.seek.com.au/career-advice/role/rope-access-technician pula, di Australia, gaji juruteknik ini mencecah $80,000 setahun atau RM241,469.33 setahun.

Tugas Rope Access Technician :
Menjalankan kerja penyelenggaraan seperti mengecat, mengimpal, membaiki kerja bata dan mencuci tekanan.
Memeriksa pelantar dan bangunan untuk kawalan kualiti dan keselamatan.
Menjalankan kerja-kerja pembinaan seperti rigging, pemasangan paip dan kerja elektrik.

Selari dengan tugas, risiko dan tanggungjawab tinggi, sudah tentulah ianya lumayan dan bersesuai dengan gaji yang diberikan oleh majikan di kebanyakan negara.

Leave a Reply