Menyertai pertandingan di peringkat antarabangsa bukan lagi sesuatu yang mustahil ! Apatah lagi permainan atau pertandingan yang jarang sekali diceburi.

Mencapai penguasaan catur memang sukar, tetapi sukan itu telah memberi peluang kepada pemain berusia 17 tahun untuk mewakili Malaysia di pentas antarabangsa

Nur Batrisya Wafa Mohsen baru-baru ini viral kerana bersaing dengan pemain catur berpengalaman dan kebanyakannya dewasa dalam Terbuka Prague 2022 di Republik Czech.

Halaman Facebook The Hacker Checker berkata dia mewakili kumpulan itu dan mengambil bahagian dalam beberapa perlawanan, yang bermula pada 7 Januari dan berakhir pada 14 Januari.

Bapanya, Mohsen Amdan berkata, penyertaan Nur Batrisya dalam kejohanan itu dibiayai sepenuhnya oleh ibu bapanya kerana ingin memberi lebih pendedahan kepadanya

Pemain berusia 17 tahun dari SMK Convent Kajang itu sebelum ini pernah bertanding di kejohanan antarabangsa tetapi disebabkan wabak itu, acara itu berlangsung secara maya.

Tambahnya, Nur Batrisya telah memenangi banyak pertandingan catur tempatan dan terbaharu muncul naib juara kategori bawah 18 tahun pada Kejohanan Catur Majlis Sukan Sekolah-sekolah Selangor 2021.

Remaja itu juga merupakan salah seorang penerima Anugerah Biasiswa Sukan daripada Kementerian Pendidikan.

Tahniah buat beliau dankeluarga serta sokongan dari pelbagai pihak termasuk KPM.

Semoga kejayaan mengiringi beliau….

Leave a Reply