Hai semua buat apa hari ini ? Sememangnya pelajar di seluruh dunia berfikir sendiri, “Sekarang apa yang akan saya lakukan dengan masa lapang ini?”

Sudah tentu, terdapat permainan untuk dimainkan, filem untuk ditonton dan rakan untuk bergaul. Tetapi terdapat juga banyak perkara yang produktif untuk dilakukan semasa cuti sekolah. Jadi saya telah menghasilkan senarai beberapa perkara yang bermakna untuk dilakukan.

Dapatkan pekerjaan.
Jangan terlalu risau tentang apa yang akan dibayar oleh pekerjaan itu. Seperti kata pepatah, “Ambil pekerjaan untuk apa yang akan anda pelajari, bukan untuk apa yang akan anda perolehi.”

Ini benar terutamanya apabila ia berkaitan dengan pekerjaan cuti sekolah. Pengalaman pembelajaran terbaik mungkin hanya datang dalam bentuk pekerjaan atau latihan amali tanpa gaji.

Sukarelawan.

Cari cara praktikal untuk berkhidmat dan menyumbang. Anda boleh secara sukarela membersihkan pantai, membantu di rumah penjagaan atau tempat perlindungan haiwan, atau menghantar makanan kepada orang tua.

Belajar kemahiran baru.
Anda boleh belajar kemahiran sepertiā€¦

 • Pengucapan awam
 • Memasak
 • melukis
 • Pertahanan diri
 • rundingan
 • Mendengar
 • Pemikiran positif

Ambil kursus dalam talian.
Terdapat beribu-ribu kursus dalam talian untuk dipilih di Coursera secara percuma !

Tingkatkan kemahiran menulis anda.
Kemahiran menulis adalah penting untuk kejayaan akademik, dan ia lebih penting untuk kejayaan kerjaya. Jadi tingkatkan kemahiran menulis anda pada cuti sekolah ini.

Membangunkan tabiat yang sihat.
Tabiat yang baik Nathaniel Emmons pernah berkata, “Kebiasaan adalah sama ada hamba yang terbaik atau yang paling buruk daripada tuan.”

Ini adalah tabiat yang terbaik dibangunkan cuti sekolah ini:

 • Membaca / mengingati renungan harian
 • Membaca 15 minit sebelum tidur
 • Menyimpan jurnal
 • Mendapat jadual tidur yang tetap
 • Minum lebih banyak air

Kosongkan peti masuk e-mel anda atau kemaskan.
E-mel Sepanjang semester yang lalu, peti masuk e-mel anda mungkin telah dibanjiri.

Anda mungkin mempunyai ratusan e-mel yang masih belum diproses atau diatur.

Fikirkan Pilihan kerjaya.
Tidak terlalu awal untuk mula memikirkan kerjaya masa depan anda.

Hubungi saudara mara, rakan keluarga, guru dan jiran anda. Tawarkan untuk membelikan mereka secawan kopi, dan tanya mereka sama ada mereka bersedia untuk berkongsi pengalaman dan pandangan mereka.

Tetapkan matlamat untuk cuti sekolah ini untuk bercakap dengan sekurang-kurangnya seorang dewasa seminggu tentang pilihan kerjaya.

Tingkatkan kelajuan menaip anda.
Kemungkinan besar, apabila anda semakin tua, anda perlu melakukan lebih banyak menaip pada komputer anda.

Terokai tiga tapak web ini untuk meningkatkan kelajuan menaip anda.

Tulis nota terima kasih.
Terima kasih. Ramai orang mengucapkan “terima kasih” melalui mesej teks atau e-mel. Tetapi beberapa orang menulis nota terima kasih yang sebenar. Cuti sekolah ini, jadilah salah seorang daripada mereka.

Buat senarai orang yang telah membantu anda dalam satu atau lain cara sepanjang semester lalu: rakan, guru, saudara mara dan ahli keluarga. Tulis setiap orang itu nota terima kasih. Kemudian sama ada menghantar nota itu kepada mereka atau memberikannya kepada mereka secara peribadi.

Nikmati alam semula jadi.
Pergi mendaki, berkelah, menerbangkan layang-layang atau melawat kawasan alam semula jadi

Jom kita lakukan sesuatu. Kelihatannya perkara mudah je tapi kebiasaannya kita tidak mengambil berat tentangnya dan akhirnya tidak semput pun melakukan dalam jadual harian kita.

Leave a Reply