The theme of the 17th contest is ‘¬†Bandar¬†‘.

Anjuran : Japan Airline Foundation dengan kerjasama KPM, Japan Embassy Malaysia, UNICEF and Japan Foundation

Deadline: 28th Feb, 2022

Berasal dari Jepun, Haiku adalah puisi terpendek di dunia.

Dalam deskriptif pendek, Haiku merakamkan detik dalam kehidupan penyair, atau sekadar mengekspresikan keindahan alam. Haiku kini dinikmati di banyak negara di seluruh dunia.

Melalui peraduan itu, kanak-kanak diberi peluang untuk mengarang haiku yang akan merangkumi ingatan mereka. Pengalaman mengarang haiku juga akan menjadi sebahagian daripada kenangan indah mereka di zaman kanak-kanak. Semua haiku hadiah utama akan dikumpulkan dan diterbitkan tahun depan sebagai antologi.

Peraturan Peraduan Haiku

Tema : Bandar

Bahasa : Bahasa Malaysia

Umur : 15 tahun ke bawah pada 28 Februari 2022.

  • Haiku mesti disertakan dengan karya seni lukisan tangan atau buatan tangan pada halaman yang sama, menggunakan kertas bersaiz A4 (21 cm x 29.7 cm) atau kertas bersaiz huruf (8.5 inci x 11 inci).
  • Sebarang bentuk karya seni (kecuali gambar atau imej digital) boleh diserahkan.
  • Setiap penyertaan mestilah karya asli dan tidak diterbitkan oleh kanak-kanak itu sendiri. Bantuan oleh orang lain (ibu bapa, orang dewasa lain, adik beradik, atau kanak-kanak lain) adalah dilarang.
  • Haiku mesti dibentangkan dalam tiga baris pendek.
  • Semua hak (untuk gubahan dan karya seni) akan dikhaskan oleh JAL FOUNDATION.
    Lekatkan borang permohonan di belakang kerja.

Keputusan peraduan akan diumumkan di laman web JAL FOUNDATION sekitar akhir Ogos 2022. Haiku By World Children, Volume.17 akan ditayangkan dalam program hiburan pada penerbangan antarabangsa Boeing 787 Japan Airlines.

Dapatkan tatacara penyertaan penuh borang penyertaan khas untuk peserta dari Malaysia. Untuk maklumat lebih lanjut cara mengarang Haiku anda juga boleh mengimbas QR code di dalam tatacara penyertaan di bawah.

Leave a Reply