Untuk 5-19 tahun sahaja.

Tarikh akhir : 5 November 2021.

FAO Asia Pacific (@FAOAsiaPacific) | Twitter

Sekiranya anda berumur antara 5 hingga 19 tahun, FAO ingin anda menggunakan imaginasi anda dan membuat poster perjalanan makanan. The Food and Agriculture Organization (FAO) adalah agensi khusus PBB yang mengetuai usaha antarabangsa untuk mengalahkan rasa lapar.

Sistem makanan pertanian adalah istilah yang kompleks tetapi mereka adalah sebahagian daripada kehidupan seharian kita, setiap kali kita makan. Sistem ini merangkumi pelbagai langkah yang diambil oleh makanan kita sejak ia ditanam dan dipungut hingga dibawa, diedarkan, dimakan atau dibuang. Ini merangkumi semua orang, aktiviti dan pilihan yang berperanan untuk mendapatkan makanan dan produk pertanian kepada kita.

Penyertaan adalah percuma.
Tempoh penyertaan akan ditutup pada 12:00 pada hari Jumaat, 5 November 2021.
Pertandingan ini dibahagikan kepada kategori berikut:

 1. 5 hingga 8 tahun,
 2. 9 hingga 12 tahun,
 3. 13 hingga 15 tahun, dan
 4. 16 hingga 19 tahun.

 • Hanya satu penyertaan yang perlu dihantar setiap orang.
 • Entri poster boleh dilukis, dicat atau dilukis dengan menggunakan pen, pensil, krayon atau arang, atau menggunakan cat minyak, akrilik atau cat air, serta media campuran. Karya seni yang dihasilkan secara digital juga dibenarkan.
 • Entri poster mungkin atau tidak termasuk teks. Sekiranya teks digunakan, tidak lebih dari 25 perkataan atau 100 aksara dapat diterima.
 • Semua karya seni mestilah asli dan tidak boleh merangkumi gambar fotografi peserta atau maklumat peribadi lain.
 • Semua peserta digalakkan membaca mengenai tema Hari Makanan Sedunia dalam Buku Aktiviti Hari Makanan Sedunia. Anak-anak yang lebih muda mungkin boleh diteragkan oleh ibu bapa atau guru.
 • Poster hanya boleh dihantar menggunakan borang penyertaan yang disediakan. Semua bidang dalam borang penyertaan Peraduan mesti dilengkapkan dan setelah memuat naik reka bentuk poster, butang ENTER mesti diklik. Kanak-kanak yang lebih muda mungkin memerlukan pertolongan dari orang dewasa untuk membuat penyerahan dalam talian mereka.
 • Hanya fail digital yang disimpan sebagai JPEG yang akan diterima dan penghantaran mesti dibuat melalui borang dalam talian yang disediakan – jangan hantar poster fizikal.

Kanak-kanak di bawah umur mesti mendapat kebenaran ibu bapa atau penjaga sah mereka untuk menyertai Peraduan ini.

Ambil foto atau imbas poster anda dan hantarkan entri anda dengan mengisi borang di laman FAO.

Tiga pemenang dalam setiap kategori umur akan dipilih oleh juri kami dan diumumkan di sini pada bulan Disember. Pemenang akan dipromosikan oleh pejabat FAO di seluruh dunia dan menerima beg hadiah kejutan dan Sijil Pengiktirafan.

HADIAH

15 poster dalam setiap kategori (60 poster) akan dipilih untuk senarai pendek oleh jawatankuasa saringan dan diumumkan pada Disember 2021.

Calon yang disenarai pendek akan menerima sijil untuk pencapaian ini.
Tiga reka bentuk poster yang menang akan dipilih sebagai finalis oleh juri dalam setiap kategori.
Reka bentuk poster tiga teratas dalam semua kategori akan diumumkan di laman web Hari Makanan Sedunia.
Pemenang akan dipromosikan di media sosial FAO dan oleh pejabat FAO di seluruh dunia.
Pemenang juga akan menerima Sijil Pengiktirafan dan hadiah.

Muhammad Awalu Fatah shows his painting that has won the first prize in the student poster contest organized by the Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) for the 2019 World Food Day. Doc.: FAO
Pemenang tahun 2019, Indonesia.
Image

Hasil oleh Pemenang dari Eropah 2019

Untuk maklumat lanjut pertandingan di laman penganjur dan borang penyertaan : KLIK DI SINI

FAO Asia Pacific (@FAOAsiaPacific) | Twitter

Leave a Reply